Autor Wątek: Śladami wrocławskich fortów - Wycieczka  (Przeczytany 30176 razy)

Offline Wolf

• Administrator
  • 300 i więcej postów
Śladami wrocławskich fortów - Wycieczka
« dnia: Marzec 07, 2012, 12:55:37 »
Jest pomysl, zeby zrobic impreze tematyczna we Wroclawiu - mozna powiedziec, taki rajd po Twierdzy Wroclaw, moze nawet naglosnic zeby duzo ludzi sie zeszlo...

W ktorys weekend (sobote lub niedziele) zrobic piesza wycieczke od powiedzmy fortu 4 Lisia Gora - konczac na forcie 9 przy Pełczyńskiej.
Teraz tak - wiadomo ze do fortu 5 sie raczej nie wejdzie, a juz na pewno nie w ramach takiej full mobilizacyjnej wycieczki. Dojscie do 6, na przedpole 7 potem stamtad jest bezkolizyjne, pojawia sie problem logistyczny wejscia na teren 7, w zwiazku z tym ze tam jednak jest wlasciciel. Potem na zapole 8 jest bez przeszkod i bezkolizyjnie, z tym ze 8 nie bedzie sie dalo w pelni pokazac. Dalej jest 8a i to tez mozna spokojnie pokazac - z 9 jest problem - niby jest co pokazywac, ale de facto nie da sie tam wejsc wieksza grupa - chyba ze by pogadac z wlascicielem placu budowy ktory ma furtke na teren fortu, zeby przepuscil taka grupe w dwie strony. Gdyby sil nie brakowalo to mozna by jeszcze lepiej zakonczyc wycieczke ogniskiem przy Szwedzkim Szancu - tylko wtedy to juz prawie 10 km.

Co sadzicie ? Promocja Stowarzyszenia i wydarzenie byloby pierwsza klasa, tak sobie mysle !
Połączonych sił działania, zdolne przemóc wszelki trud.

Offline Ernst

• Członek Stowarzyszenia
  • 100 - 150 postów
Odp: Projekt wycieczki.
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 07, 2012, 23:00:15 »
Oczywiście - sądzę, że to dobry pomysł. Kto byłby zdolny opowiadać o obiektach i historii?
"Silesius, non Polonus." - Anzelm Ephorinus (1500?-1566), śląski humanista i lekarz

Offline Jurgen

• 0-25 postów
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 08, 2012, 14:14:30 »
Jak weźmiecie zelty i spiworki to jest jedynie słuszny Wolf do odpowiednio wyczerpującego opowiadania ;)

Sfinks

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 08, 2012, 20:30:20 »
Fajny pomysł  ;) jeżeli odbyłoby się to którejś niedzieli, to chętnie dołączę  :) mogę wziąć grilla i węgiel  ;D wiosna za pasem, to i temperatury na wszelkie plenery niedługo będą sprzyjające... Pozdrawiam  ;)

Offline Marek

• Administrator
  • 300 i więcej postów
    • PHOTOPOLSKA
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 11, 2012, 00:28:58 »
miło by było aby w miarę możliwości wszyscy użytkownicy forum się spotkali na tej wycieczce. Potraktujmy to jako SPOT

Offline harry

• 0-25 postów
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 13, 2012, 22:57:03 »
Ja też się chętnie dołączę, w końcu będzie okazja się z Wami zapoznać :) Macie już jakiś termin na myśli ?

Offline Wolf

• Administrator
  • 300 i więcej postów
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 14, 2012, 11:16:03 »
Dobra, mysle ze zrobimy tak, wstepny termin proponuje weekend 31 Marca/1 Kwietnia - ja akurat wtedy mam mozliwosc przeprowadzic taka wycieczke.

Teraz ustalmy pare rzeczy, bo bede potrzebowal pomocy, komu by sie chcialo w tygodniu przejsc i zobaczyc jaka bedzie najwygodniejsza trasa ? To po pierwsze, moge nawet sam sie przejsc jesli nie ma chetnego.

Na pewno bedzie mi potrzebny ktos chetny do innej operacji - musimy pogadac z wlascicielem szrotu, czy pozwoliby na wstep na teren zorganizowanej grupy w tym terminie. Druga bardzo wazna sprawa - trzeba pogadac z wlascicielem posesji przy Podbialowej, jak to bedzie z przejsciem takiej grupy jednorazowo przez jego teren - Inaczej sie do fortu 9 nie dojdzie, a warto go zobaczyc, wydaje mi sie. Teraz tak, jesli jest ktos chetny, to prosze o kontakt kto by mogl w piatek albo sobote przejsc sie ze mna i ustalic trase, a przy okazji czas jaki zajmie taka wycieczka.
Czy Ramius wykonalbys taki internetowy material promocyjny zachecajacy do wziecia udzialu w wyprawie ?

P.S. Wazne sa warunki pogodowe !
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2012, 11:18:26 wysłana przez Wolf »

Offline Ernst

• Członek Stowarzyszenia
  • 100 - 150 postów
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 17, 2012, 02:00:22 »
Osobiście sądzę, że najlepszym terminem byłaby niedziela 1 kwietnia (Prima Aprilis ;)). W ten dzień jestem wolny (zapewne nie tylko ja) i całą swoją uwagę mogę poświęcić wycieczce.
"Silesius, non Polonus." - Anzelm Ephorinus (1500?-1566), śląski humanista i lekarz

Offline Ramius

• Global Moderator
  • 50-100 postów
    • sfotografowane.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 17, 2012, 18:52:12 »
Oczywiście mogę zająć się tym banerkiem. Jestem teraz na wiosce, ale jak wrócę to postaram się coś zmodzić.

Offline Wolf

• Administrator
  • 300 i więcej postów
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 19, 2012, 16:34:24 »
Czyli ostateczny termin wycieczki oglaszamy na 1 Kwietnia 2012, teraz mysle ze najlepszym miejscem zbiorki bedzie Stacja Wroclaw Swojczyce - przed glownym budynkiem stacyjnym, godzina mysle 10.00 wszystkim pasuje ? Do tego czasu warto by bylo sprawdzic jak bedzie z wejsciem na teren fortu 7 i przejsciem do fortu 9. Kto pomoze ?

Offline Ernst

• Członek Stowarzyszenia
  • 100 - 150 postów
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 20, 2012, 20:44:07 »
Pasuje mi.

Wolf, a kiedy konkretnie chciałbyś zrobić rekonesans?

Offline Wolf

• Administrator
  • 300 i więcej postów
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 21, 2012, 13:24:25 »
Mi pasuje piatek, w godzinach poranno - poludniowych (tak mniej wiecej od 10-13). Propozycje prosze przesylac na adres mailowy.

Dawid

• Gość
Śladami wrocławskich fortów - Wycieczka
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 21, 2012, 20:20:26 »
1 kwietnia 2012r spotykamy się przed głównym budynkiem stacji kolejowej
Wrocław Sołtysowice (ul. Aleja Poprzeczna) o godzinie 10.00.

Zaprezentujemy część umocnień Fortecznych na północy Wrocławia:
Zwiedzanie zaczniemy od Fortu 4 (Lisia Góra) nastepnie ulicą Redycką miniemy znajdujacy się tam Fort 5 i dotrzemy do zespołu fortu 6  na Polanowicach.
Jeżeli uda nam się uzyskać odpowiednie zezwolenie zwiedzimy teren Fortu 7 na ul. Żmigrodzkiej, oraz udamy się (mijając fort 8 ) do zespołu schronów 8a na ul. Ostowej oraz do Fortu 9 na ul Pełczyńskiej. Jeżeli starczy sił powędrujemy do 2 wysadzonych schronów w Lesie Osobowickim i tam zakończymy wycieczkę (znajduje się tam miejsce na rozpalenie grilla bądź też ewentualne ognisko).

Mapka:

Inforamacja dla tych co mają zamiar przybyć własnymi autami:
Jeżeli ktoś chce przyjechać autem to proponuję zostawić go na parkingu przy Centrum Handlowym "Korona" . I już na pieszo udać się na miejsce zbiórki na stacji kolejowej Wrocław Sołtysowice.
Natomiast z lasu Osobowickiego gdzie kończymy wycieczkę ogniskiem jest bezpośredni dojazd autobusem linii 118 pod CH Korona.
http://rozklady.docelu.pl/m,Wroc%C5%82aw/linia,118,0,R%C4%98DZIN,WRO_118_3,WRO_23309?ticaid=6e2c2

Tel do Wolfa jakby ktoś nie mógł trafić na miejsce zbiórki ewentualnie miał jakieś pytania: 697 220 076
Zapraszamy! Prosimy zgłaszać się w tym temacie kto będzie :)

Lista:
Wolf
Sfinks
Strielok
Ernst
Marek
Sowa
+ok 20 osób z Wrocławia
+przyjaciele z Głogowa ;)
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2012, 21:33:03 wysłana przez Mistrz »

Sfinks

• Gość
Odp: Śladami wrocławskich fortów - Wycieczka
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 21, 2012, 21:25:14 »
Przybędę na 100%  ;) biorę mojego turystycznego micro-grilla i węgiel, więc niech się każdy zaopatrzy w kiełbaski  :D Pozdro!  ;)

Offline Strielok

• Członek Stowarzyszenia
  • 0-25 postów
    • Wrocławska Grupa Kanalarska
Odp: Śladami wrocławskich fortów - Wycieczka
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 21, 2012, 21:35:46 »
Będę! Może zabiorę kilku zainteresowanych spoza WSF. Mundur LWP dopuszczalny?