Autor Wątek: Śladami wrocławskich fortów - Wycieczka  (Przeczytany 36928 razy)

Offline Wolf

• Administrator
  • 300 i więcej postów
Odp: Śladami wrocławskich fortów - Wycieczka
« Odpowiedź #30 dnia: Marca 31, 2012, 12:00:30 »
Jutro poza godzinami porannymi bez opadow, raczej chlodno. Trzeba bedzie sie troche cieplej ubrac.
Połączonych sił działania, zdolne przemóc wszelki trud.

Offline harry

• 0-25 postów
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Marca 31, 2012, 12:06:40 »
Ja naturalnie też będę :) Bardzo się ciesze na wycieczkę, mam nadzieję że pogoda dopisze :)

Offline 3xFocus

• 0-25 postów
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Marca 31, 2012, 19:40:15 »
Świetny pomysł wycieczki! Specjalnie się zalogowałam, aby podziękować za spełnienie moich skrytych marzeń dzięki niej :) Stawiam się jutro zaopatrzona w kalosze (ostatnio - czyli w niedzielę 25.03 - w I.St-7 było za dużo wody na zwykłe chodzenie) i towarzystwem równie zakręconym i głodnym wiedzy jak ja! :)

Dawid

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Marca 31, 2012, 20:48:39 »
W forcie 7 przygotowaliśmy dla zwiedzających specjalną kładkę wewnątrz schronu aby można było go zwiedzić wewnątrz suchą stopą. Więc o ile od piątku nie podniósł się znacząco poziom wody nawet nie potrzebne będą kalosze :)
« Ostatnia zmiana: Marca 31, 2012, 21:19:04 wysłana przez Mistrz »

Offline Vader

• 0-25 postów
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Marca 31, 2012, 22:46:06 »
Również będę na wycieczce . Sry że tak późno , ale na 100 % musiałem się upewnić że nic mi nagłego nie wypadnie .

Offline Marek

• Administrator
  • 300 i więcej postów
    • PHOTOPOLSKA
« Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 01, 2012, 21:04:24 »
Uważam że wycieczka była bardzo udana:) Wkrótce zdjęcia w galerii.

W imieniu zarządu WSF serdecznie dziękuję uczestnikom za udział.

Pozdrawiam

Sfinks

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 01, 2012, 21:32:36 »
Było Wspaniale! :D Pogoda się udała, Towarzystwo było wyśmienite oraz wspaniałe zwieńczenie wycieczki ogniskiem dopełniło całości  ;) Ogromny szacun dla Wolfa, Dawida i Marka za profesjonalne przygotowanie oraz przewodnictwo oraz dla Pozostałych uczestników za frekwencję!  :) Do zobaczenia na następnym wypadzie!!!  ;D

Offline SOVA

• 200 - 300 postów
« Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 02, 2012, 07:17:19 »
Na poczatku chcialem przeprosic za moja bardzo krotka obecnosc,ale obowiazki wzywaly.Uwazam ze wszystko bylo bylo dopiete po ostatni guzik i tu brawa dla Zarzadu.A najwieksze brawa dla Wolfa ktory pokazal ze jest najlepszym przewodnikiem!
Tak wiec trzeba teraz pomyslec nad nowym projektem ;)

Dawid

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 02, 2012, 21:23:43 »
Na dniach pojawi się fotorelacja z wycieczki na stronie !

Offline Ernst

• Członek Stowarzyszenia
  • 100 - 150 postów
« Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 03, 2012, 14:52:39 »
Ja zaś powiem tyle: dziękuję za fascynującą wyprawę (brawo Wolf!), zmęczone nogi i ubaw po pachy ;D!
"Silesius, non Polonus." - Anzelm Ephorinus (1500?-1566), śląski humanista i lekarz

Offline Brad

• 50-100 postów
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 17, 2012, 22:23:11 »
Trzeba zorganizować kolejną wycieczkę po Wrocławskich fortyfikacjach.  :)
Ja niestety w najbliższym czasie nie dam rady pomóc.
Jestem zajęty organizowaniem festynów.  ;D
2013 rokiem Powstania Styczniowego!

Offline Krzysztof63

• 0-25 postów
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: Listopada 15, 2012, 12:35:07 »
Witam.

Jestem dowódcą Infanterie Regiment Alt Kreytzen ze Świdnicy www.altkreytzen.org.pl .Co roku robimy sobie marsz w okolicach rocznicy bitwy pod Lutynią, w tym roku będzie to w sobotę 1 grudnia. W niedzielę zawsze szwendamy ię po Wrocławiu. Mam pomysł, żeby ktoś z was oprowadził nas po jakimś niewielkim fragmencie twierdzy, ze dwa - trzy forty, powiedzmy 4 - 5 godzin max, w niedzielę 2 grudnia. Na myśli mam jakiś fragment od Pilczyc na zachód (na Pilczycach walczyli nasi grenadierzy 22 listopada 1757 r.), ale jeśli są ciekawsze rzeczy, to przyjmiemy każdą propozycję.

W zamian mogę oprowadzić po reliktach twierdzy w Świdnicy oraz austriackich umocnieniach z bitwy pod Burkatowem i Lutomią (1762 r.). Termin dość dowolny, zima lub wiosna.

Offline Wolf

• Administrator
  • 300 i więcej postów
« Odpowiedź #42 dnia: Listopada 15, 2012, 18:12:09 »
Najciekawsza propozycja zwiedzania, to fragment pierścienia gdzie jest teoretycznie największy przekrój budowli. Ze względów praktycznych, byłaby to jednak niezwykle długa wycieczka... Dlatego proponuję zobaczyć dzieła charakterystyczne praktycznie dla dwóch epok - czyli fort 6 - gdzie nie tylko punkt oporu piechoty, jest jeszcze dobrze zachowany, ale i bezpośrednie przedpole od stu lat w zasadzie się nie zmieniło. Drugim obiektem który bym proponował, jest fort 8a z 1914 roku, umocnienie wprawdzie nieukończone, lecz prezentujące typowe rozwiązania dla fortyfikacji doby pierwszej wojny światowej.

Na Pilczycach jest o tyle ciekawa sytuacja, że tam gdzie w czasie bitwy o Wrocław z 1757 roku znajdował się jeden z pruskich szańców, ulokowano jedno z dzieł twierdzy (schron piechoty I.R. 10). Jakkolwiek, jest to budowla na pierwszy rzut oka niezbyt ciekawa, wszystkie bowiem interesujące szczegóły, wiążą się w tym przypadku z konstrukcją obiektu...

Offline Krzysztof63

• 0-25 postów
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: Listopada 15, 2012, 22:16:48 »
Dobra, z grubsza wiem, gdzie co jest. Sprawdzę to sobie, może uda się zobaczyć 6, 8a i 10 (będziemy mieli auta). A byc może tylko Pilczyce, bo tam można przejść się w miejsca, gdzie były szańce pruskie z 1757 r. i znaleźć miejsce, gdzie walczyli nasi grenadierzy. Decyzję podejmiemy pewnie za kilka dni - ponieważ będzie nas niewielu, zawsze możemy improwizować.

Jak jest z dostępnością tych obiektów, niekoniecznie od środka?

Offline Wolf

• Administrator
  • 300 i więcej postów
« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 16, 2012, 10:37:05 »
Więc tak - fort 6 można obejrzeć wszystkie urządzenia obronne, ale do większości schronów prawdopodobnie nie będzie dało się wejść. Fort 8a - tutaj jest z kolei pełna dowolność - schrony są pootwierane i nic się przy tym obiekcie nie dzieje. Jedynie pewien niesmak może budzić poziom zaśmiecenia terenu...
Schron 10 - do środka prawie na pewno nie będzie się dało wejść - jeśli nawet jest to obiekt wyjątkowo mocno zaniedbany. Po szańcach pruskich z 1757 roku, na 99% nie pozostał żaden czytelny ślad.