Autor Wątek: "Tęczowy Raj"  (Przeczytany 10638 razy)

Offline Gogo

• Członek Stowarzyszenia
  • 300 i więcej postów
"Tęczowy Raj"
« dnia: Maja 26, 2013, 19:00:03 »
  Czyli obecna nazwa dawnej spółdzielni ogrodniczo-pszczelarskiej na końcu ul.Tęczowej.  A zaprezentowany obiekt widoczny jest nawet z ulicy i mieści się zaraz na prawo od wartowni przy płocie.       

https://picasaweb.google.com/106056057697922040766/TeczowyRaj?authkey=Gv1sRgCIPAmof15Jj-TA

Offline Wolf

• Administrator
  • 300 i więcej postów
Odp: "Tęczowy Raj"
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 26, 2013, 19:32:02 »
To ciekawy przykład przerobionej szczeliny plot prefabrykowanej, tutaj jak widać przeróbka  była dość daleko posunięta.
Połączonych sił działania, zdolne przemóc wszelki trud.

Offline Gogo

• Członek Stowarzyszenia
  • 300 i więcej postów
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 26, 2013, 21:05:10 »
   Dostęp do środka jak powiedział ochroniarz jest prawdopodobnie możliwy. Oczywiście trzeba poprosić ładnie o klucz dyrekcję "Tęczowego Raju" która rezyduje na miejscu tzn. na tamtejszym terenie.

Offline samtu

• Moderator
  • 200 - 300 postów
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 26, 2013, 21:16:57 »
Bajka  8) kiedy te zdjęcia były robione?

Offline Gogo

• Członek Stowarzyszenia
  • 300 i więcej postów
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 26, 2013, 21:26:34 »
   Początek kwietnia lub jakoś tak. W każdym razie śniegu już nie było.

Offline Gogo

• Członek Stowarzyszenia
  • 300 i więcej postów
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 02, 2014, 22:09:30 »
   A oto coś nowego do tego tematu. Dawniej budynek dyrekcji "Okręgowej Spółdzielni Ogrodniczo-Pszczelarskiej", potem firmy "Tęczowy Raj" która dzierżyła w swoim reku plac przy Tęczowej na którym mają swoją siedzibę różne hurtownie spożywcze w tym ta hurtownia cukiernicza "Krzysztof". Obecnie w tym budynku mieści się bank spółdzielczy z Trzebnicy.
 Ogólnie mówiąc wygląda on tak:

http://dolny-slask.org.pl/834386,foto.html?idEntity=546116

A oto fotki z budynku dawniej dyrekcji obecnie banku:

To jeszcze widok na budynek z za płotu.
 Na następnych fotkach będzie już pokazane to co w nim jest najciekawsze czyli przyziemie.

Zdjęcia robione są dookoła budynku i wszędzie ( no prawie ) przyziemie ma ten wściekły kolorek. Widać też kratkę z kolorkiem w przyziemiu.

Kratka z kolorkiem z drugiej strony, w kilku innych miejscach też takie same będzie widać.

Na tym zdjęciu widać nawet przy oknach na parterze "strzałki" do schronu.

A tu wspomniane "strzałki" są już trochę lepiej widoczne, poza tym nadal widać te dziwna kolorystykę przyziemia. Na innych zdjęciach też takie same okna i "strzałki" przyokienne też będą widoczne.

To jest właśnie to "no prawie" wraz z  jednym z okien na parterze od strony ul. Tęczowej wraz ze "strzałkami".

Zbliżenie tego "no prawie" wraz z widokiem na kratkę.

Przejście z normalności na wściekłotę.

W "strzałki" przyokienne to ten budynek jest bogaty, nie wiadomo tylko jak długo.

Przód budynku od strony wszystkich hurtowni.

Klapa w przyziemiu, najpewniej wejściowa do schronu p-lot.

Inna klapa też na czołowej ścianie wraz z pozostałymi widocznymi elementami.

Zbliżenie klapy.

Miałem tez okazje porozmawiać z gościem z ochrony terenu. Facet twierdził ze za "łepka" w 1945 roku ganiał po schronach w okolicy kąpieliska Morskie Oko i Stadionu Olimpijskiego. Trochę wydało mi się to dziwne bo na gościa po 60-tce tak bardzo nie wyglądał ( być może dobrze zakonserwowany). Facet twierdzi ze mimo tego iż tam są gruzy to można jednak pod ziemie wejść.
 Przy okazji pytanie do Wolfa. czy na powojennych zdjęciach lotniczych jest coś szczelino-podobnego w parku na ul. Kolejowej (odcinek między Grabiszyńską a Tęczową) na przeciwko tego zakładu transportowego Poczty Polskiej, bo ochroniarz o czymś takim wspominał na miejscu jak jest górka na przeciwko przedszkola "Król Maciuś"?

Offline Wolf

• Administrator
  • 300 i więcej postów
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 02, 2014, 22:42:32 »
Jak Gogo widzisz, ten budynek to jest faktycznie "Tęczowy Raj Luftschutzu", wszystko ma, co tylko może mieć. Ciekawe co jest w środku. Co do szczeliny - możliwe - szczelin jest ponad 200 a ja nie pamiętam gdzie są wszystkie, chociaż może większość spamiętałem. Co do Kilimandżaro - może gość coś wie - warto drążyć, bo na temat tego obiektu mało wiadomo, więc wszelkie szczegóły są istotne.

Offline samtu

• Moderator
  • 200 - 300 postów
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 02, 2014, 22:44:16 »
 :o :o :o :o :o :o

Nie dbamy o fortyfikacje to do autora bajecznego koloru lamperii.

Offline Wolf

• Administrator
  • 300 i więcej postów
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 02, 2014, 22:47:16 »
A widzisz Samtu, nie jest źle, albowiem elementy metalowe jakoś odznaczają się kolorem, potęguje to wprawdzie efekt strasznej kakofonii, ale to nic. Swoją drogą różowość tego budynku jakość nie rzuciła mi się w oczy za pierwszym razem. Ale patrzecie panowie - wszystko jest - dwa rodzaje drzwi, wzmocnienia ścian, strzałki, czerpnie, przelotnie, ceglane wzmocnienia, betonowe wzmocnienia. Coś niesamowitego !

Offline samtu

• Moderator
  • 200 - 300 postów
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 02, 2014, 22:55:00 »
No tak Wolf lecz zrozumiałbym sino-koperkowy-brąz, słabe graffiti było by lepsze ale to to jest po prostu wandalizm  ???

Offline Gogo

• Członek Stowarzyszenia
  • 300 i więcej postów
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 02, 2014, 22:55:41 »
 Lecz oglądanie możliwe tylko z wierzchu, bank to bank do środka raczej nie wpuszczą najpewniej maja tam jakiś skarbiec. Z tym że jak wiadomo ochroniarz o tym nic nie wiedział, a z drążeniem tematu będzie trochę problem bo jak gość przyznał rzucają go na różne obiekty. Dlatego niestety okolice Kilimandżaro trzeba przeszukiwać na miejscu, gdyby ktoś miał geo-radar.

Offline Marek

• Administrator
  • 300 i więcej postów
    • PHOTOPOLSKA
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 02, 2014, 23:32:34 »
tak się składa że uzyskaliśmy dostęp do dwóch :)

Offline Gogo

• Członek Stowarzyszenia
  • 300 i więcej postów
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 03, 2014, 10:25:14 »
 Pozostaje teraz pobiegać po rejonie okolic stadionu z aparatura i założyć osobny temat na forum.

Offline Gogo

• Członek Stowarzyszenia
  • 300 i więcej postów
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 15, 2014, 22:47:51 »
 Któregoś dnia byłem na tym terenie ponownie i korzystając z tego że była to niedziela, a co za tym idzie było pusto sprawdziłem cały obszar. Nic tam więcej nie ma.
 Za to ochroniarz był mocno wystraszony kiedy w trakcie rozmowy z nim na temat tego co się na tym terenie znajduje. Zapytałem go grzecznie kto może mieć klucze od szczeliny p-lot przy płocie, i czy jest dzięki temu możliwe zwiedzenie tego schronu.
Powiedział że nie wie i uciekł pozwalając mi jednak rozejrzeć się. Potem jednak był bardzo oficjalny i powiedział że ta sprawę mam załatwiać z szefostwem.

Offline Gogo

• Członek Stowarzyszenia
  • 300 i więcej postów
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 30, 2017, 21:11:53 »
Wiadomość z ostatniej chwili!

Teren po dawnym zespole hurtowni spożywczych poszedł pod zabudowę mieszkaniową. Stare budynki magazynowe zostały w większości wyburzone. Szczelina przy płocie - też zniknęła, teren po niej jest wyrównany.
Natomiast jeżeli chodzi o budynek dyrekcji - to stoi ( widziałem że chyba będą mu odnawiać elewacje), lecz wyburzono te nadbudówki w przyziemiu. Siłą rzeczy ( bo nie udało mi się tego dokładnie sprawdzić ) klapy też pewno zniknęły.