Autor Wątek: Sukces !  (Przeczytany 11129 razy)

Offline Wolf

• Administrator
  • 300 i więcej postów
Sukces !
« dnia: Styczeń 29, 2013, 10:33:48 »
Przyszło dzisiaj pismo z Urzędu Miejskiego Konserwatora Zabytków - udało się wpisać do gminnej ewidencji zabytków jaz forteczny nr. XI przy ulicy Ostrowskiego i schron piechoty nr 1 przy ulicy Dembowskiego, jaz forteczny w Psarach, nie mógł być wpisany, gdyż leży już poza Wrocławiem, został tutaj skierowany od razu wniosek o wpis do wojewódzkiej ewidencji zabytków.

Dla obiektów wpisanych dzięki naszej interwencji do gminnej ewidencji zabytków, także zostały przez MKZ wystawione prośby do WKZ o wpisanie do wojewódzkiej ewidencji zabytków.

Uważam że jest to duży sukces w naszej działalności !
Połączonych sił działania, zdolne przemóc wszelki trud.

Offline Darius1990

• Członek Stowarzyszenia
  • 100 - 150 postów
Odp: Sukces !
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 29, 2013, 23:47:41 »
Zajeb*ście ;D

Offline Gogo

• Członek Stowarzyszenia
  • 300 i więcej postów
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 30, 2013, 20:02:20 »
     Podczas składania świątecznych życzeń dr.Małachowiczowi dowiedziałem się od niego że wyraził chęć podskoczenia na Polanowice jak się cieplej zrobi. Powiedział że czeka tylko na oficjalna informacje kiedy na forcie coś się w tym roku zacznie ruszać aby przyjechać. Wspomniał też o jakiejś pomocy dokumentacyjnej gdyby coś takiego było potrzebne.
    Przy okazji mówił coś o przywiezionej skądś kopule obserwacyjnej która znalazła się dziwnym trafem na poligonie w Cieninie. Nie kojarze takiego faktu choć na tym poligonie bywałem i to dość często (rodzina mojej żony mieszka w Pasikurowicach). Szczególnie w okolicach stadniny oraz po drugiej stronie asfaltu na pozostałościach "komanderowek" trochę bliżej Krzyżanowic. Czy ktoś coś takiego tam widział?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2013, 20:09:37 wysłana przez Gogo »

Offline Pablos

• 50-100 postów
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 30, 2013, 20:26:20 »
Takie coś tam jest lub jeszcze do niedawna było.

Swoją drogą przydał by się temat o tym lotnisku i okolicach, ciekawa okolica !

Offline Gogo

• Członek Stowarzyszenia
  • 300 i więcej postów
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 30, 2013, 21:12:00 »
   Rzecz ze zdięcia kojarzę ale Maciek (dr.Małachowicz, byliśmu obaj w TPF oddział Wrocław)choć mówił coś o kopule, jednakże jemu chodziło chyba o stalową  kopułe obserwacyjną.Twierdził że taka rzecz nie występuje samodzielnie tylko w połączeniu z betonem.
    Tego dla odmiany jakoś ja nie mogę sobie przypomnieć, możliwe że była tam jeszcze wcześniej.  A rejon faktycznie zgadzam sie jest ciekawy, wart przeczesania i obcykania tego co jeszcze jest.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2013, 20:11:10 wysłana przez Gogo »

Offline Pablos

• 50-100 postów
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 30, 2013, 21:33:57 »
Dziwne bo nigdy tam nie widziałem kopuły stalowej. Chociaż teren jest dosyć spory to nic takiego nie rzuciło mi sie w oczy.
Poszukuje mapki , zdjęć lub czegokolwiek związanego z pobliskimi nieistniejacymi Małymi Biskupicami. Odtworzyłem sobie ze starej mapy wioske ale ciężko coś więcej znalezc. Jak by ktoś posiadał wiecej info to będe wdzieczny  ;)

Offline Gogo

• Członek Stowarzyszenia
  • 300 i więcej postów
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 30, 2013, 22:56:21 »
  Jak będę u rodzinki mojej ślubnej w Pasikurowicach to zapytam i o tę kopułę i o tę wioskę.

Offline Iwan

• Global Moderator
  • 50-100 postów
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 31, 2013, 17:20:28 »
Oj chyba cieżko będzie żeby była tam stalowa kopuła gdzieś, kilka lat wstecz spędzałem na tym poligonie bardzo dużo czasu penetrując go wzdłuż i wszeż ale kopułki pancernej to nie widziałem. Kilka "Koch-puszek" i takich rzeczy bardziej współczesnych to tak ale kopułki ani śladu... Zresztą jakie mogło by być jej zastosowanie w tym rejonie?

Offline Pablos

• 50-100 postów
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 31, 2013, 19:36:20 »
A powiedzcie skąd tam kilometry okopów betonowych, to wszystko budowało wojsko do ćwiczeń ?
I zastanawia mnie jedno miejsce gdzie są dwa wzniesienia , wygląda to jak by był jakiś schron zasypany i na pewno to było robione ręką czlowieka. Co o tym myślicie i do czego to mogło służyć ?

Offline Gogo

• Członek Stowarzyszenia
  • 300 i więcej postów
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 31, 2013, 20:11:26 »
    Przy okazji jakiegoś spotkania z Małachowiczem należało by go o to zapytać. Ja przedstawiłem jego wersję co do ciekawego znaleziska na tym poligonie, którego ja z resztą też nie pamiętam abym widział. A przecież na te wyjazdy "redakcyjne" jeździło się swego czasu to tu to tam. Prezesowi podałem nr telefonu do mojego byłego naczelnego z "Betonu" Klausa, myślę że jego też o to można było by zapytać. W końcu obaj siedzieliśmy w temacie od 1989 roku. Małachowicz przyznał sie że wlazł w temat o rok albo dwa wcześniej i jeździł, kto wie może i widział coś takiego. Nie podejżewam go raczej o fantazjowanie.
     A jakie mogło by być ewentualne zastosowanie tego typu kopułki na poligonie. Tylko dydaktyczne jako obiekt pozorny. Swego czasu kiedy jeszcze byłem zaangażowany bardziej w temat, pracowałem w MPK jako motorniczy. Ze mną na zajezdni nr 6 (Biskupin obecnie Dąbie ). Pracował też jako motorniczy pewien już starszy gość, który jak mówił że za młodu kiedy jeszcze był w wojsku (lata 50-te zeszłego wieku) dostał przydział do jednostki saperskiej. W ramach ćwiczeń wysadzali kopuły na MRU na różne zlecenia. On oczywiście nie widział tych zleceń (zrozumiałe, zwykły szeregowiec ) tylko wykonywał rozkazy. Jednakże słyszał z rozmów że albo to szło do huty albo na jakieś wojskowe zapotrzebowanie.
      Słuchajcie, myślę że coś więcej na temat tego poligonu mogliby nam powiedzieć ci co pracują w tym patrolu saperskim. Wszelkie niewybuchy wywożą na ten właśnie poligon, rodzinka mojej żony z Pasikurowic potwierdza że słuchać czasami z tamtąd eksplozje. I nawet jeżeli są zbyt młodzi aby znać historię tego poliginu to myślę że znaja kogoś ze starych, którzy akurat wiedzą coś więcej.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2013, 00:23:02 wysłana przez Gogo »

Offline Pablos

• 50-100 postów
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 31, 2013, 20:40:01 »
Niewybuchy detonują z drugiej strony ulicy czyli po stronie pola golfowego TOYA. Jest tam nawet zakaz wstepu z informacja "Teren Wojskowy"

Offline Gogo

• Członek Stowarzyszenia
  • 300 i więcej postów
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 31, 2013, 20:49:21 »
 W kwestii formalnej, prośba do moderatora. Skoro przeorietowaliśy temat na poligon w okolicach Cienina lub jakoś tak to proponuje zmianę nazwy tematu i umiejscowienie go we właściwym rozdziale.

Offline Iwan

• Global Moderator
  • 50-100 postów
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 01, 2013, 16:26:54 »
Pablos, dysponuje zdjęciami lotniczymi tego poligonu z lat 1944 i 1947, w 44 mam więcej bo całą połnoc do rzeki Widawy, natomiast z 47 raczej  od mniej więcej wysokości Biskupic do ul.Redyckiej. Poza jednym punktem oporu ze zdjęcia z 47, i lotniska w samym Cieninie (to co dziś mówią że w Cieninie to bunkier dowodzenia- to zwykła piwnica pozostała po budynku dość dużym którym stał na górze, mam nawet zdjęcie wraków z prawdopodobnie tego lotniska na którym częściowo widać budynki). Ale generalnie poza paroma miejscami prawie wzdłóż drogi Raków- Krzyżanowice było tam płasko jak na stole... 99% budowli i wykopów znajdujących się na poligonie stanowią budowle z PRL, w "Podręczniku dowódcy Plutonu" jest nawet opis ćwiczeń wykonywanych na tym własnie poligonie :)

Możliwe jest też że ta kopułka owszem stała tam ale już zdąrzyli ją zakosić złomiarze, jeszcze na początku lat 90 poligon był nadziany sprzętem (wraki pojazdów, armaty a nawet śmigłowce) jak sernik rodzynkami, teraz nie ma po tym śladu poza fundamentami... No jeszcze pod samą szkołką prawie stoi w krzakach makieta Abramsa...

Offline Pablos

• 50-100 postów
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 01, 2013, 18:54:59 »
Iwan jak byś mógł to wyślij mi te zdjęcia na maila. A jeżeli chodzi o Biskupice Małe to właśnie jestem w trakcie budowania ramy 1x1m do Jabla, chciałem pochodzić tam  8) może coś wpadnie wiekszego. Licze na jakieś zasypane piwniczki itp.
Iwan jak byś miał ochote to możemy się tam kiedyś wybrać z tym że teraz mogę tylko w sobote lub niedziele !

Offline Iwan

• Global Moderator
  • 50-100 postów
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 01, 2013, 22:55:19 »
Biskupic już nie robie :P Tam jest taki śmietnik że po wykopaniu beczułki po farbie na prawie 2m mam dość tej miejscówki na zawsze :) Ale są tam inne ciekawe rejony :)