Autor Wątek: Prasa  (Przeczytany 53787 razy)

Dawid

• Gość
Odp: Prasa
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 23, 2012, 16:02:05 »
Jestem jak najbardziej ZA .

Offline Brad

• 50-100 postów
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 24, 2012, 22:19:38 »
List jest napisany krótko i na temat.
Ale jestem przeciwny wysyłaniu go do "Gazety Wyborczej".
Proponuje wysłac go do "Gazety Wrocławskiej" i innych tego typu gazet.
2013 rokiem Powstania Styczniowego!

Offline Wolf

• Administrator
  • 300 i więcej postów
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 25, 2012, 12:56:33 »
Tylko ze do Gazety Wroclawskiej to byloby bezcelowe wysylanie tego, glownie dlatego ze to Wyborcza opublikowala ostatnio dosc duza ilosc artykulow w naszym temacie. Ja tego jeszcze nie wyslalem, chcialbym zebrac wiecej opinii najpierw.
Połączonych sił działania, zdolne przemóc wszelki trud.

Offline Wolf

• Administrator
  • 300 i więcej postów
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 29, 2012, 19:20:20 »
Na list ktory przedstawilem wczesniej uzyskalismy nastapujaca odpowiedz;

"Szanowny Panie!
Inicjatywa jest ciekawa i warta wsparcia. Mam nadzieję, że uda się doprowadzić projekt do szczęśliwego końca. Pozwolę jednak się nie zgodzić (i ja i zespół pracowników Instytutu Archeologii UWr)z odebraniem Wrocławiowi tytułu największego skansenu sztuki fortyfikacyjnej w Polsce. Na ten tytuł składają się nie tylko zespoły budowli obronnych z XIX-XX wieku, ale bardzo interesujące relikty średniowieczne i renesansowe, odkryte dzięki prowadzonych na niespotykaną w Polsce skalę miejskim badaniom archeologicznym. Część została oczywiście zasypana, ale ich przebieg został przebadany, więc istnieje możliwość zaznaczenia go w przestrzeni publicznej.
Serdecznie pozdrawiam
Beata Maciejewska"

Male zestawienie;

We Wroclawiu                            W Toruniu                      W Krakowie                        System
     1                                                   0                                         1                                   - grodowy
     1                                                   1                                         1                                  - murowo-basztowy
     1                                                   1                                         1                                   - bastejowy
     1                                                   0                                         ?                                - bastionowy - starowloski
     1                                                   1                                         1                                  - bastionowy - nowowloski
     1                                                   1                                         1                                  - bastionowy - holenderski
     1                                                    1                                           1                              - kleszczowy (z odmianami)
     0                                                   1                                          ?                                 - oboz warowny
    1                                                     1                                           1                               - poligonalny (odmiany)
  0                                                     1                                             1                                - fortowy (zesrodkowany)
    0                                                   1                                             1                                - fortowy (pancerny)
   1                                                    1                                            1                                 - fortowy (rozproszony)
   0                                                    1                                            1                                 - fortyfikacja drugiej wojny swiatowej
    1                                                    1                                                1                            - schrony przeciwlotnicze
     1                                                   1                                               1                             - budowle ochronne po 1945

Z powyzszego wynika - Wroclaw ustepuje pod wzgledem "kompletnosci" "ekspozycji" Krakowowi i Toruniowi.
Nie tylko pod wzgledem wystepowania systemow fortyfikacyjnych, ale tez zachowania obiektow.
W szczegolach zestawienie wypadaloby jeszcze niekorzystniej dla Wroclawia. Ale mimo to mozemy sie pochwalic unikatami i iloscia zachowanych obiektow.
« Ostatnia zmiana: Maja 29, 2012, 19:22:31 wysłana przez Wolf »

Offline Wolf

• Administrator
  • 300 i więcej postów
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 10, 2012, 09:09:49 »

Offline Tomaszek666

• 0-25 postów
  • *
    • Wrocławskie Drogi
artykuł na gazeta.pl, "forty w ręce pasjonatów"
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 08, 2012, 19:05:26 »
Witam,
i od razu przepraszam, bo niemal na pewno coś popierdzieliłem i wsadzam temat nie tu gdzie trzeba... ale może uznacie ów wpis za na tyle pożyteczny, iż nie wsadzicie go do spamu :)

do rzeczy:
http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,12271860,Forty_w_rece_pasjonatow___To_sie_moze_udac__.html

kierunek działań dla stowarzyszeń wiadomego rodzaju?
pozdrawiam
t.
"W dzielnicy czterech wyznań oczywiście może powstać meczet, pod warunkiem, iż będzie to meczet pod wezwaniem Mahmeda Khalidova..."

www.ringschule.org
http://www.wroclawskie-drogi.pl

Offline Wolf

• Administrator
  • 300 i więcej postów
Odp: artykuł na gazeta.pl, "forty w ręce pasjonatów"
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 09, 2012, 12:39:56 »
We Wrocławiu wiadomo jak jest.

Offline Wolf

• Administrator
  • 300 i więcej postów
« Odpowiedź #22 dnia: Września 17, 2012, 10:59:44 »
http://podroze.gazeta.pl/podroze/56,114158,12339441,Miedzyrzecki_Rejon_Umocniony__MRU_,,7.html

Kilmat ogólnie ciągle jest sprzyjąjący widać że zjawisko turystyki militarnej rozwija się. Miejmy nadzieję że pozytywnie wpłynie to na nasze Stowarzyszenie.

Offline Pablos

• 50-100 postów
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 23, 2013, 21:51:15 »
Z calego artykulu najlepsza jest koncowka.
 "To ciekawy pomysł - mówi Paweł Romaszkan, szef wydziału promocji w urzędzie miejskim. - Osobiście uważam, że schrony czy bunkry powinny służyć lokalnym społecznościom. Na przykład można by otworzyć w nich lokale gastronomiczne dla mieszkańców danego osiedla"

Kasa, kasa i jeszcze raz kasa !

http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/745931,czy-wroclawskie-bunkry-i-schrony-stana-sie-atrakcja,id,t.html

Offline Marek

• Administrator
  • 300 i więcej postów
    • PHOTOPOLSKA
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 24, 2013, 01:51:28 »
gościu przywalił jak łysy warkoczami o kant kuli...

Offline Wolf

• Administrator
  • 300 i więcej postów
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 24, 2013, 15:25:33 »
Tak, bo jedyne co mogą chcieć od takiego bunkra mieszkańcy, to kebaby. A potem się okazuje, że ludzie tak na prawdę są niesamowicie chętni oglądać takie obiekty, byle im je pokazać - nieważne mogą być nawet gołe ściany. Jakby się nad tym zastanowili, to by już dawno doszli do wniosku, że muzeum Twierdzy Wrocław to konieczność, i to nie twierdzy pojętej jako okres  styczeń-maj 1945, ale w ogóle historii i rozwoju umocnień we Wrocławiu.

Offline Pablos

• 50-100 postów
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 24, 2013, 16:23:03 »
Wolf ja do dzisiaj twierdze ze wiecej ludzi czy to mieszkancow czy obcokrajowcow chetniej zwiedzila by podziemia wroclawia niz np multimedialna fontanne na pergoli ktora kosztowala kilka milionow a kolejny milion rocznie to tylko koszt jej utrzymania. Takie fontanny raczej nie sa atrakcja turystyczna tym bardziej w tej czesci wroclawia. Dlatego jak dla mnie pieniadze wywalone i dalej wyrzucane w bloto, a szkoda bo schrony tez czekaja na swoja kolej ...

Offline Pablos

• 50-100 postów
« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 02, 2013, 16:05:47 »
"Co więcej, zdaniem kilku naszych rozmówców, turystyczne propagowanie wrocławskich fortyfikacji - w oczach wielu mieszkańców - mogłoby ocierać się wręcz o propagowanie... nazizmu". Niektorym chyba sie wydaje ze wojna jeszcze sie nie skonczyla.

http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/752721,bunkry-atrakcja-wroclawia-maja-potencjal-ale-nie-jest-on,id,t.html

Offline Wolf

• Administrator
  • 300 i więcej postów
« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 02, 2013, 20:35:56 »
I te piękne komentarze. Macie moją osobistą gwarancję, że żadne publicznie otwarte zwiedzanie już się nigdy nie odbędzie, dopóki ja pozostaje na tym stanowisku.

Offline samtu

• Członek Stowarzyszenia
  • 200 - 300 postów
« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 03, 2013, 17:42:07 »
Myślę że tak na chłodno można coś już powiedzieć. Po pierwsze w okolicach 12.30 poszedłem i informowałem ludzi która jest godzina i aby byli świadomi tego że mogą nie wejść!. Reakcja była o dziwo zaskakująca:aaa ok a będzie wznawiana edycja? Państwo stali dalej...Do znudzenia w kółko powtarzało się słowa :zwiedzanie odbywa się co ~15 minut. Po drugie ogrom ludzi pytało o adres strony stowarzyszenia gdzie mogą uzyskać więcej informacji o stowarzyszeniu i o jego działalności i nikt nie został odprawiony z kwitkiem! Najlepsze jest to że tylu fascynatów oraz zainteresowanych wrocławiaków nawet się nie zainteresowało tym aby się zarejestrować...

Czytałem wszystkie te artykuły i komentarze o niekompetentnych organizatorach. Wiecie ~wrocławianie...było nas 7-8 osób (w niedziele) ilu było was? i każdemu z nas zależało aby jak najwiecej z was weszło zwiedzić schron, my nie zrobiliśmy tego dla siebie! Poza tym nie wszyscy byli mili że tak powiem a mianowicie przypadek osoby nie pełnosprawnej legitymującej się odpowiednim dokumentem, wiecie że wielu z was miało z tym problem że ten starszy człowiek wszedł bez kolejki?! co jest ?!...

Wielu z nas widziało ten schron a kto z was był by w stanie zorganizować wejście dla samego siebie?...

Wolf, Marek myślę że nawet dla garstki zadowolonych ludzi było warto.