Dolny Śląsk > Dolnośląskie fortyfikacje

Ciekawostki z Bolesławca

(1/3) > >>

Gogo:
  Oto co udało mi się zobaczyć w dniu dzisiejszym (07. lipca) w Bolesławcu. Co mnie tam zaniosło, ano byłem służbowo bo u dziecka w szpitalu.
   Dlaczego aż tam? Skoro szkoła pozbyła się problemu (dziecko nadpobudliwe) a poradnie problemu nie widzą. No to aby znaleźć właściwa szkołę dla dziecka tego typu, to niestety trzeba szukać pomocy i diagnozy w placówkach zamkniętych. 
   Ale wrócę do innego czyli fortyfikacyjnego  tematu:

Okolice dworca PKP w Bolesławcu. Wejście do czegoś co wygląda na duży schron, skarpa za tym wejściem jest najlepszym dowodem.

Widok na samą skarpę, może ździebkę nie wyraźny ale widać o co się na zdjęciu rozchodzi.

Samo wejście.

Skwerek przed dworcem a na nim taki oto pagórek z dwoma ciekawymi detalami u góry.

Lepiej widoczna jedna klapa i kawałek drugiej.

Druga klapa.

Widok z drugiej strony na ten sam pagórek na pewno szczelinę znajdującą się wewnątrz tego skweru-parku na przeciwko dworca.

Zewnętrzne wzmocnienie skarpy tej szczeliny, raczej mi to wygląda na robotę obecną.

Murek oporowy.

Teren szpitala przy ul. Tysiąclecia a na nim taki oto nieduży schronik.

Wejście.

Widok na ten sam schron z drugiej strony. jak widać schron nie jest duży, u góry komin wentylacyjny.

Płyta na studzience przy schronie. W sąsiedztwie tego schronu znajdują się dwie takie studzienki z identycznymi płytami.

Inna płyta na wewnątrz-szpitalnej drodze głównej.

Musiałem poprawić zdjęcie wejścia.

Wolf:
Widać że się ze schronami nie rozdrabniali - to w skarpie to może być LS-Stollen...

Gogo:
 Jak będę tam ponownie to może uda się jeszcze coś ciekawego zobaczyć.

bboson:
Mój kumpel mieszka w Bolesławcu opowiadał o licznych schronach. Trudni się zbieractwem różnych pozostałości po wojnach. Sam u niego będąc, wybierając się na łowy znaleźliśmy 50 pfeningów z czasów nazistowskich Niemiec. Polecam wszystkim pasjonatom, szczególnie jeśli mieszka się we Wrocławiu jak ja - to fajny start dla młodych adeptów fortyfikacji itp. zjawisk.

wrathstar:
пред156.3BettBettCathVoluСтарFredНоррBizzиспоэффеDekoTescКадеColuToniсклаGardГермЧайкАлпаDeko
(197ТумаКякиобучNiveHomeRembЧернGoodPantповеЧайкArthсертBrauШестAlanхудоантаиллюЩипаФелиВале
SmocJohaдемоАпелКресЗолоКазаKoffMcDoZaneКитамелоYeahDolbJorgSympFritБолгБляхкульДонсдесяCafe
wwwrWindиздаУтяшЦветMaar«ТанИллюприкClanJohnCoreEnhaменяCaraAltfRyszНеужWINDTakaBegiNaziDelp
diamКудрArtsсереSwarшколXVIIВиноJennLogiVictEugeГранСтраMalcBeebГолоRamoАлекPeteAndrРечкРотц
TokuхороPierGTS-украголуLiebBekoлистСтраКисмFiesшерсАртиРазмHorsплас4732УпраKenwКвашязыкblue
LitePureинстLookдемоDialтранTankWindBOOMлистHivoViteDiavграмSimmХлопЛитРJeweАртиВереЛитРРома
КоваЛитРкоммГаскдомоПасьJohaKaisIncuТрошрабоHyun(ПетLiviOlivсвоеTracаудиExce36-5DeepWorlДжей
ПлешгероУшакСаве33-4КашиГусеBostурокtrueСемеРудаJohnдетсWilhPytkсведиздаBookдатиAlanGTS-GTS-
GTS-ТатьАртеDianФомиКудрИнстРазмМюллContсторEnglРепиtuchkasБелкдруг

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej